5 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε νέος yogi

5 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε νέος yogi

Η γιόγκα, μια αρχαία πρακτική που έχει τις ρίζες της στο πλούσιο πολιτιστικό μωσαϊκό της Ινδίας, έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά σύνορα και έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αγκαλιάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αφετηρία χιλιετίες πριν, η γιόγκα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σωματικών, νοητικών και πνευματικών ασκήσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της ολιστικής ευεξίας και της αυτοπραγμάτωσης. Πριν από την κατάδυση στην πρακτική, είναι σημαντικό για τους νέους γιόγκι να κατανοήσουν τη βαθιά ιστορία και το πολύπλευρο νόημα της.

Η λέξη “γιόγκα” προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα “yuj”, που σημαίνει συνδέω ή ενώνω. Στον πυρήνα της, η γιόγκα είναι ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και ολοκλήρωσης, με στόχο την εναρμόνιση του σώματος, του νου και του πνεύματος.

Η ιστορία της μπορεί να ανιχνευτεί στις αρχαίες ινδικές γραφές, γνωστές ως Βέδες, όπου η πρώτη αναφορά της εμφανίζεται σε κείμενα που χρονολογούνται πάνω από 5.000 χρόνια πριν.

Με την πάροδο των αιώνων, η γιόγκα έχει υποστεί διάφορες μεταμορφώσεις και προσαρμογές, επηρεασμένη από πολιτιστικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, η γιόγκα άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον των δυτικών επιστημόνων, εξερευνητών και πνευματικών αναζητητών. Πρωτοπόροι όπως ο Swami Vivekananda, ο Paramahansa Yogananda και ο T.K.V. Desikachar έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή της γιόγκα στη Δύση και στην προσαρμογή των παραδοσιακών διδασκαλιών στις δυτικές ευαισθησίες. Σήμερα, η γιόγκα ασκείται σε στούντιο, γυμναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας τα πολιτιστικά και θρησκευτικά όρια για να ενώσει τους ανθρώπους στην αναζήτηση της ευεξίας και της εσωτερικής γαλήνης.

Για να σε βοηθήσουμε να προετοιμαστείς κατάλληλα γι’ αυτό το ταξίδι, ακολουθούν πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε νέος γιόγκι:

1. Βρες τον σκοπό σου:

Πριν ξεκινήσεις την πρακτική σου στη γιόγκα, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να θέσεις μια πρόθεση. Αυτή θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την καλλιέργεια της εσωτερικής γαλήνης μέχρι τη βελτίωση της ευλυγισίας ή απλά την απόλαυση της παρούσας στιγμής. Ο καθορισμός μιας πρόθεσης βοηθά στην ευθυγράμμιση της πρακτικής σου με τους προσωπικούς σου στόχους και δημιουργεί μια αίσθηση σκοπού στο στρώμα.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε νέος yogi

2. Επικεντρώσου στην επίγνωση της αναπνοής:

Η επίγνωση της αναπνοής είναι το θεμέλιο της yoga. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής σου, εστίασε στη βαθιά, ρυθμική αναπνοή. Πάρε βαθιά ανάσα από τη μύτη, γεμίζοντας τους πνεύμονες με αέρα, και εξέπνευσε αργά, απελευθερώνοντας οποιαδήποτε ένταση ή άγχος. Η βαθιά, συνειδητή αναπνοή όχι μόνο ηρεμεί το μυαλό, αλλά βοηθά επίσης στο συγχρονισμό σώματος και νου, ενισχύοντας τη ροή της ενέργειας ( prana ) μέσα στο σώμα. Μάθε να αναπνέεις βαθιά και σωστά, επιτρέποντας στην αναπνοή να σε καθοδηγεί σε κάθε στάση με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση.

3. Άκου το σώμα σου:

Μια από τις βασικότερες αρχές της γιόγκα είναι να ακούμε το σώμα μας. Δώσε προσοχή στο πώς αισθάνεσαι σε κάθε στάση και προσάρμοσε την ανάλογα. Είναι σημαντικό να μην πιέζεις τον εαυτό σου στο σημείο που νιώθεις πόνο ή δυσφορία, αλλά αντίθετα, να επικεντρωθείς στην εύρεση ισορροπίας μεταξύ προσπάθειας και ευκολίας σε κάθε στάση. Να θυμάσαι, η γιόγκα είναι μια πρακτική αυτοφροντίδας, όχι αυτοκριτικής.

4. Εξάσκησε την ενσυνειδητότητα:

Η γιόγκα δεν έχει να κάνει μόνο με τις σωματικές στάσεις- έχει να κάνει επίσης με την καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας και της επίγνωσης. Να είσαι πλήρως παρούσα/όν σε κάθε στιγμή της άσκησης, εστιάζοντας την προσοχή σου στις αισθήσεις του σώματός σου, στο ρυθμό της αναπνοής σου και στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου. Η ενσυνειδητότητα στο στρώμα μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ενσυνειδητότητα και εκτός του στρώματος, συμβάλλοντας στην καλύτερη και πιο διαυγή διαχείριση του δύσκολου δρόμου που αποκαλούμε ζωή.

5. Να έχεις υπομονή και επιμονή:

Όπως σε κάθε νέα δεξιότητα, έτσι και στη γιόγκα η πρόοδος απαιτεί χρόνο και υπομονή. Να είσαι ευγενική/ός με τον εαυτό σου και να αποφεύγεις να συγκρίνεις την πρακτική σου με την πρακτική των άλλων. Το ταξίδι κάθε ατόμου είναι μοναδικό και η πρόοδος έρχεται με συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση. Είναι σημαντικό να χαίρεσαι τις μικρές νίκες της προσπάθειας σου, είτε πρόκειται για το άγγιγμα των δαχτύλων των ποδιών σου για πρώτη φορά, είτε για την εύρεση μιας στιγμής ηρεμίας στο διαλογισμό. Να θυμάσαι ότι η γιόγκα είναι μια δια βίου πρακτική και κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι ένα βήμα προς μεγαλύτερη αυτογνωσία και ανάπτυξη.

Εαν θέλεις να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στην γιόγκα και έχεις διάθεση για μάθηση, το Breath Pilates είναι το κατάλληλο μέρος για εσένα! Στο Breath Pilates Fitness Hall παρέχουμε μαθήματα Yoga σε εβδομαδιαία βάση που έχουν τη δύναμη να θρέψουν το σώμα σου, να ηρεμήσουν το μυαλό σου και να αφυπνίσουν το πνεύμα σου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ. Σε περιμένουμε!

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673