Let’s talk Pilates: Η pilates instructor, Ιφιγένεια Μπάκα, απαντά στις πιο βασικές απορίες μας

Let’s talk Pilates: Η pilates instructor, Ιφιγένεια Μπάκα, απαντά στις πιο βασικές απορίες μας

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν μια μέθοδο άθλησης να μας “κερδίσει”; Σε ποιες μυικές ομάδες εστιάζει το pilates και πως μπορούμε να το εντάξουμε συστηματικά στη ζωή μας; Ποια είναι η instructor Ιφιγένεια Μπάκα και πως έγινε το pilates αναπόσπαστο μέρος της ζωής της; Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις μας απάντησε και ειλικρινά, μας έπεισε με το πάθος και την αγάπη της για το αντικείμενό της. Εσένα;

Η ομάδα του Let’s Talk είναι εδώ και αυτή την εβδομάδα ψάχνοντας να εντρυφήσει σε ένα ακόμη τρόπο εκγύμνασης και να μάθει τα πάντα περι αυτού με τη βοήθεια των ειδικών. Η Ιφιγένεια Μπάκα, η 26χρονη pilates instructor, μας έλυσε όλες τις απορίες και μοιράστηκε με το ELLE.gr το ξεκίνημά της στο χώρο και αλλά και το πώς μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκε να λειτουργεί όχι ένα αλλά δύο pilates studio τα οποία έχουν κερδίσει την αγάπη του κόσμου.

Ακόμη, μας επισήμανε τη σημαντικότητα της διατροφής και της συχνότητας της άθλησης, τι πρόγραμμα συστήνει σε έναν beginner αλλά και σε κάποιον πιο προχωρημένο και τέλος πως μπορούμε να πάρουμε μέρος στα διαδικτυακά καθημερινά της μαθήματα. Εμάς μας ενέπνευσε η αγάπη και η αφοσίωση που έχει για το pilates και είμαστε σίγουρες πως θα εμπνεύσει και εσένα, να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στη σωματική αλλά και ψυχική σου ευεξία.

1. Στη δύσκολη και πιεστική περίοδο που βιώνουμε, όλοι και όλες ψάχνουμε ένα τρόπο να αποβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το άγχος από τη ζωή μας. Πώς μπορεί το Pilates να μας βοηθήσει στο κομμάτι αυτό;

Διανύουμε μια από τις δυσκολότερες και ίσως την πιο ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μας! Επικρατεί άγχος, στρες, πίεση, νεύρα, κατάθλιψη και στεναχώρια. Έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε, να έρθουμε κοντά στον εαυτό μας και να αποβάλλουμε όλη την πίεση που έχουμε από την παραμονή μας μέσα στο σπίτι και την έλλειψη των διαπροσωπικών μας επαφών .

Το pilates είναι ένα είδος γυμναστικής που βασίζεται στην αναπνοή, στον έλεγχο, στην σωστή στάση και τοποθέτηση του σώματος όπως επίσης και στην ενεργοποίηση του κέντρου μας! Μαθαίνοντας να αναπνέουμε σωστά, μπορούμε να χαλαρώνουμε τις στιγμές που είμαστε φορτισμένοι και πιεσμένοι όπως επίσης και να ελέγχουμε την σωματική μας πίεση τις στιγμές αυτές. Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όλη η δύναμη που αντλούμε καθημερινά για να φέρουμε εις πέρας τις δυσκολίες της ρουτίνας προέρχεται από το κέντρο μας που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό το κομμάτι μέσα από το pilates δυναμώνει και μαθαίνουμε να το απομονώνουμε από τα άλλα μέλη του σώματος μας.

Εστιάζοντας στο κέντρο μας μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα και τη ψυχή μας όπως και τις ανάγκες τους. Συνεπώς καταλαβαίνουμε πως μέσα από το pilates μπορούμε να έρθουμε κοντά στο σώμα και στον εαυτό μας και να σταθούμε δυνατοί μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής. Αυτό είναι κάτι που μου το επιβεβαιώνουν καθημερινά οι μαθητές μέσα από τα online μαθήματα που πραγματοποιούμε καθημερινά!

2. Τι ρόλο διαδραματίζει η διατροφή στο συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης; Τι πρέπει να προσέχουμε ή πως θα μας σύστηνες να στήνουμε τα γεύματά μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις Pilates;

Η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας πόσο μάλλον όταν έχουμε αποφασίσει να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα στο κομμάτι του pilates είναι σημαντικό να έχουμε πειθαρχεία και αυτοέλεγχο μιας και από μόνο του αυτό το είδος γυμναστικής απαιτεί έλεγχο, ισορροπία, πειθαρχεία και διαύγεια!

Θα σου πρότεινα να τρως τουλάχιστον 4-5 γεύματα μέσα στη μέρα σου. Προσπάθησε τα ενδιάμεσα γεύματά σου να περιέχουν φρούτα και ξηρούς καρπούς που θα σε βοηθήσουν να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένη την ώρα της προπόνησης όπως επίσης θα σε βοηθήσουν να έχεις βέλτιστη υγεία στην χώρίδα του εντέρου σου και έτσι στο κέντρο του σώματος σου που είναι μια από τις βασικές αρχές του pilates!

Προσπάθησε το τελευταίο γεύμα σου πριν την προπόνηση να είναι 2-3 ώρες πριν ώστε να έχεις προλάβει να χωνέψεις προτού ξεκινήσεις. Αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σου θα πρέπει να είναι το κρέας και το ψάρι τα οποία βοηθούν να χτίσεις τους μυς σου μιας και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη , θρεπτικά συστατικά , ω3 . Προτίμησε να καταναλώνεις κρέας ιδιαίτερα μετά το τέλος της προπόνησης! Μην ξεχάσεις να πίνεις πολύ πολύ νερό το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με την σύσταση του σωματικού βάρους.

3. Πόσο συχνά θα συμβούλευες κάποιον beginner και κάποιον πιο προχωρημένο αντίστοιχα, να αθλείται εβδομαδιαία;

Η συχνότητα της άσκησης παίζει μεγάλο ρόλο. Τα αποτελέσματα της γυμναστικής δεν είναι μόνιμα. Δεν θα πρέπει να βλέπουμε την γυμναστική μόνο σαν ένα μέσο να αδυνατίσουμε όταν φάμε λίγο παραπάνω ή όταν θέλουμε να αποφορτιστούμε. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε την γυμναστική τρόπο ζωής μας όπως έχουμε τη δουλειά μας , το φαγητό μας ή τον ύπνο μας.

Θεωρώ πως για έναν αρχάριο ασκούμενο ή συχνότητα των 2-3 φορών την εβδομάδα είναι ένα αρκετά καλό επίπεδο για να προσαρμοστεί το σώμα και να αρχίσει να συνηθίζει στον νέο τρόπο ζωής . Σίγουρα για έναν προχωρημένο ασκούμενο που έχει μάθει να αθλείται εντατικά αυτή η συχνότητα είναι μικρή, άρα θεωρώ πως 4 -5 φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό για να πούμε πως έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα φυσικής κατάστασης, αντοχής και υγείας. Προτείνω οι δύο με τρείς φορές να είναι pilates και οι άλλες δύο να είναι μια προπόνηση αερόβιου τύπου για να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής.

4. Πρέπει να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση για να ξεκινήσουμε Pilates ή μπορούμε να κάνουμε ακόμη και τα πρώτα μας βήματα στη γυμναστική με αυτή τη μέθοδο;

Αν είσαι αρχάριος ή ακόμα και να μην έχεις δοκιμάσει ποτέ να γυμναστείς σίγουρα το pilates είναι ένας τρόπος να αγαπήσεις την γυμναστική και το σώμα σου. Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που επισκέφθηκαν το στούντιο μου με φόβο για το σώμα τους για το αν θα τα καταφέρουν ή για το αν θα τα παρατήσουν. Είδαν όμως από τον πρώτο μήνα πως με τη σωστή καθοδήγηση και υπομονή μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα και να ακολουθήσουν πιο απαιτητικά προγράμματα.

Το pilates σε βοηθά να μάθεις το σώμα σου , να ακούς το σώμα σου και να αναπνέεις. Δεν χρειάζεται να έχεις καλή φυσική κατάσταση για να ξεκινήσεις, ούτε να είσαι πρωταθλητής αρκεί απλά να δοκιμάσεις ένα μάθημα και να αφεθείς στη μαγεία του!

5. Τι χρησιμότητα έχει και τι επιπλέον προσφέρει το κρεβάτι του Pilates σε σχέση με την απλή εξάσκηση στο στρώμα;

Το κρεβάτι του pilates ή αλλιώς reformer είναι μια πιο εξειδικευμένη μορφή του pilates. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το επιλέγουν οι μαθητες περισσότερο έναντι του pilates mat. Αρχικά είναι πιο εύκολο να προσαρμοστεί ο ασκούμενος και να μάθει τις βασικές αρχές του pilates μιας και σε οδηγεί στο πως θα τοποθετήσεις το σώμα σου σε αυτό προστατεύοντάς σε από την λάθος στάση.

Επιπλέον η επιβάρυνση στο σώμα και στις αρθρώσεις μας είναι μικρότερη σε σχέση με το μάθημα στο έδαφος μιας και η επιβάρυνση είναι οριζόντια. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του κρεβατιού είναι πως θεωρείτε ένα πολύ καλό μέσο αποκατάστασης ύστερα από μυοσκελετικούς τραυματισμούς ή παθήσεις της σπονδυλικής στήλης . Τέλος, όσο το επίπεδο ανεβαίνει ο ασκούμενος είναι ικανός να πραγματοποιήσει πάνω στο κρεβάτι ασκήσεις που στο έδαφος δεν μπορεί και έτσι ξεπερνά τις δυνατότητες που πίστευε πως είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

6. Ποιες περιοχές του σώματος γυμνάζονται περισσότερο με τις Pilates; Μπορούμε να γυμνάσουμε όλες τις μυϊκές ομάδες μέσω της πρακτικής αυτής ή εστιάζουμε μόνο σε συγκεκριμένα σημεία;

Η ενεργοποίηση των μυών μέσα από αυτό το είδος γυμναστικής γίνεται εκ βαθέως και γυμνάζει ξεχωριστά διαφορετικές μυϊκές ομάδες ακόμη και τις πιο μικρές μυϊκές ομάδες που δεν ήξερες καν πως υπάρχουν. Σίγουρα οι μύες τις κοιλιακής χώρας που ανήκουν στο κέντρο μας γυμνάζονται σχεδόν πάντα μιας και το σημείο αυτό παραμένει ενεργό καθόλη την εξάσκηση.

Χρειάζεται στόχος και σωστή καθοδήγηση! Ο κάθε ασκούμενος είναι διαφορετικός από τον άλλον και έτσι έχει και διαφορετικές ανάγκες . Είναι απαραίτητο να έχουμε σωστή τεχνική για να γυμνάσουμε την επιθυμητή μυϊκή ομάδα χωρίς να προκαλέσουμε κάποιον τραυματισμό.

7. Τι ασκήσεις περιλαμβάνει ένα απλό πρόγραμμα Pilates; Θα μπορούσες να μας δώσεις ενδεικτικά ένα mini-workout για αρχάριους;

Ένα απλό πρόγραμμα pilates ξεκινάει με το ζέσταμα περίπου 5-7 λεπτά . Στο ζέσταμα περιλαμβάνονται πιο ενεργητικές διατάσεις άνω και κάτω άκρων καθώς και κάποιες ασκήσεις ενεργοποίησης του κορμού, του αυχένα και της σπονδυλικής . Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε κατάλληλα το σώμα του ασκούμενου ώστε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα της άσκησης και να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς !

Στο κυρίως μέρος περιλαμβάνονται ασκήσεις κορμού όπως κοιλιακοί, ραχιαίοι ,ασκήσεις ενδυνάμωσης των άνω άκρων όπως και των κάτω . Τέλος έχουμε ένα δεκάλεπτο αποθεραπείας το οποίο είναι το σημαντικότερο κομμάτι του προγράμματος που οι περισσότεροι αμελούν!

Οι διατάσεις είναι σημαντικές ώστε να αυξήσουμε το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος, να αυξήσουμε την ευλυγισία μας και τέλος να αποφύγουμε τραυματισμούς. Εν κατακλείδι ο βασικός κορμός ενός προγράμματος pilates έχει κάποιες βασικές αρχές που είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες από εκεί και πέρα όμως είναι στην ευχέρειά μας να τις προσαρμόσουμε ανάλογα με το στόχο και τη φυσική κατάσταση του ασκούμενου.

8. Όντας η ιδιοκτήτρια του δικού σου Breath Pilates Studio, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με αυτό το είδος γυμναστικής και πως έφτασες στο σημείο φυσικής κατάστασης που βρίσκεσαι σήμερα μέσω αυτής;

Η ενασχόληση μου με το pilates ξεκίνησε το 2017 όταν ταυτόχρονα με τις σπουδές μου στο τμήμα φυσιοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποφάσισα να παρακολουθήσω σεμινάρια σχετικά με το clinical pilates ή αλλιώς το θεραπευτικό pilates. Αποφάσισα να ολοκληρώσω τον κύκλο σπουδών καθώς μαγεύτηκα από τον τρόπο που επιδρούσε αυτό το είδος γυμναστικής τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία μου. Ύστερα από μόλις 6 μήνες που εργαζόμουν ως pilates instructor σε ένα studio στα Βόρεια Προάστια, πήρα την πρωτοβουλία να ξεκινήσω κάτι δικό μου, με κάποιες οικονομίες που είχα στην άκρη μιας και δούλευα ως σερβιτόρα για τα προς το ζην!

Έτσι ξεκίνησα το πρώτο μου στούντιο το 2018 το οποίο βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα στο κέντρο της Αθήνας , ένας χώρος μόλις 60 τμ . Στην αρχή φάνταζε τόσο μεγάλος στα μάτια μου και σκεφτόμουν “πώς θα καταφέρω να γεμίσω το στούντιο με μαθητές που θα μάθουν την τέχνη του pilates;”

Έχοντας ως βάση τις γνώσεις μου από το Πανεπιστήμιο, από τα σεμινάρια, το πολύωρο διάβασμα και με την στήριξη των γονιών μου κατάφερα να κερδίσω υπομονή, επιμονή και πείσμα! Με σκληρή δουλειά, έβλεπα καθημερινά τους μαθητές να αυξάνονται και την γειτονιά να αγκαλιάζει τον χώρο μου! Έτσι μετά από μόλις δέκα μήνες έψαχνα τρόπους να χωρέσω όλον αυτόν τον κόσμο που ήθελε να γυμναστεί μαζί μας, όπως και προσωπικό για να με βοηθήσει σε παράλληλα μαθήματα !

Και τότε είναι που ξεκίνησε η αναζήτηση νέου μεγαλύτερου χώρου! Έτσι τέλος του 2019 άνοιξα το νέο μου στούντιο στον Ταύρο Αττικής πλέον 190 τμ. Λειτουργούσα παράλληλα για λίγους μήνες και τους δύο χώρους μου , γεγονός το οποίο με εξαντλούσε σωματικά και ψυχολογικά , ώσπου ήρθε η πρώτη καραντίνα και αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και τους δύο χώρους! Έτσι συνεχίσαμε όλοι πλέον από το σπίτι!

Όσον αφορά την φυσική κατάσταση μέσα απο το pilates καθημερινά έκανα πρακτική περίπου 1 ώρα συν την ώρα που δίδασκα στους μαθητές μου και έπρεπε να δείχνω το ασκησιολόγιο! Πέραν όμως από το pilates όμως προσπαθούσα να προσθέτω και 2 προπονήσεις αερόβιου τύπου μιας και ασχολούμουν επαγγελματικά με το handball από ηλικία 11 ετών και έτσι είχα δει τα ευεργετικά αποτελέσματα της αερόβιας προπόνησης στο σώμα μου! Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν έχω φτάσει λοιπόν στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης που έχω σήμερα!

9.Πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στα online μαθήματά σου και ποιο είναι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που ακολουθείς σε αυτά;

Ένα από τα “καλά” που έφερε η καραντίνα είναι τα διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία με τη σειρά τους έφεραν κοντά ανθρώπους από διαφορετικές πόλεις και έδωσαν τη δυνατότητα στον κόσμο να γυμνάζεται οικονομικότερα, εύκολα και αποτελεσματικά από το σπίτι.

Για να συμμετάσχει κάποιος στα διαδικτυακά μαθήματα μου μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στη σελίδα μας στο Instagram: @breath_pilates_studio ώστε να ενημερωθεί σχετικα με το κόστος , τις ώρες και το πρόγραμμα. Τα μαθήματα είναι καθημερνά και διεξάγονται πρωινές και απογευματινές ώρες.

Κλείνοντας η Ιφιγένεια ευχήθηκε να παραμείνουμε όλοι δυνατοί, χαμογελαστοί και αισιόδοξοι γιατί τα δύσκολα μονοπάτια οδηγούν σε όμορφους προορισμούς αλλά τα καλύτερα σίγουρα έρχονται! Και εμείς δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.. απόλυτα!

Source: Elle

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673