Πως το Pilates μπορεί να εκτοξεύσει την αθλητική σας απόδοση

Πως το Pilates μπορεί να εκτοξεύσει την αθλητική σας απόδοση

Ο Τζόζεφ Πιλάτες είπε κάποτε: “Η φυσική κατάσταση είναι η πρώτη προϋπόθεση της ευτυχίας”. Πίστευε ότι ένα σύνολο θεμελίων γυμναστικής και υγιεινής διαβίωσης οδηγούσε σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν ελέγξει αυτή την υπόθεση εξετάζοντας τα ποιοτικά οφέλη της άσκησης Pilates. Πώς έρχονται αυτά τα οφέλη στο προσκήνιο με το Pilates για αθλητές;

Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αθλητές αναζητούν συνεχώς καινοτόμους τρόπους για να βελτιώσουν την απόδοση τους και να διατηρήσουν την κορυφαία επίδοση στα αθλήματα. Το Pilates έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση μεταξύ των αθλητών, με επαγγελματίες από τον Ρονάλντο μέχρι τον Άντι Μάρεϊ να ενσωματώνουν προγράμματα στην προπόνησή τους.

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ο Lebron James κάνει Pilates; Μπορεί να εκπλαγείτε από το γεγονός ότι το Pilates είναι αναπόσπαστο μέρος του προπονητικού του προγράμματος. Υπάρχουν πολλά οφέλη του Pilates για τους αθλητές, από την πρόληψη των τραυματισμών έως τη βελτίωση της σταθερότητας. Ανακαλύψτε πώς το Pilates βοηθά τους αθλητές και γιατί πρέπει να προσθέσετε το reformer ή το mat Pilates στην προπόνησή σας.

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ

Η ενεργοποίηση του πυρήνα είναι μια θεμελιώδης αρχή της φιλοσοφίας του Pilates. Οι αθλητές, από τους γυμναστές μέχρι τους παίκτες του μπάσκετ, βασίζονται σε μια σταθερή βάση πυρήνα για να εκτελούν κινήσεις με ακρίβεια και δύναμη.

Μια μελέτη του 2020, που συνέκρινε τη συμβατική άσκηση κορμού και το Pilates, διαπίστωσε ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες, η ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα Pilates είδε μεγαλύτερη βελτίωση στη δύναμη και την αντοχή των μυών του πυρήνα.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Η ευλυγισία συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τους αθλητές ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση. Οι σφιγμένοι μύες μπορεί να εμποδίσουν το εύρος της κίνησης και να αυξήσουν την πιθανότητα τραυματισμών και διαστρεμμάτων. Το Pilates ενσωματώνει δυναμικές κινήσεις διάτασης και επιμήκυνσης που προάγουν την ευλυγισία χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη μυϊκή δύναμη.

Με την τακτική εξάσκηση στο Pilates, οι αθλητές μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη ευλυγισία, επιτρέποντάς τους να κινούνται πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεών τους.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του Pilates για τους αθλητές είναι η πρόληψη των τραυματισμών. Οι αθλητές ωθούν συνεχώς το σώμα τους στα όρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών από υπερβολική πίεση. Περίπου το 62,49% των επαγγελματιών αθλητών υφίστανται έναν τραυματισμό κάθε σεζόν. Το Pilates στοχεύει στους πιο μικρούς, σταθεροποιητικούς μύες που συχνά παραμελούνται στις παραδοσιακές προπονήσεις.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις μυϊκές ανισορροπίες, το Pilates βοηθά τους αθλητές να διορθώσουν προβλήματα στάσης και τις σωματικές ασυμμετρίες, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο τραυματισμών. Οι ελεγχόμενες και ακριβείς κινήσεις στο Pilates ενισχύουν επίσης την επίγνωση του σώματος, βοηθώντας τους αθλητές να εντοπίσουν και να διορθώσουν πιθανά προβλήματα πριν αυτά επιδεινωθούν.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ

Η αθλητική επιτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική επιδεξιότητα – η πνευματική συγκέντρωση και η ισχυρή σύνδεση νου-σώματος είναι εξίσου σημαντικές για τη βέλτιστη απόδοση.

Το Pilates ενθαρρύνει την προσοχή και τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης, προωθώντας μια βαθιά σύνδεση μεταξύ σώματος και νου. Αυτή η αυξημένη επίγνωση μπορεί να μεταφραστεί σε βελτιωμένο συντονισμό και ταχύτερους χρόνους απόκρισης.

Μια συστηματική έρευνα του 2023 διαπίστωσε ότι οι πρακτικές ενσυνειδητότητας συσχετίζονται θετικά με τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σε ένα ευρύ φάσμα αθλητών, από ερασιτέχνες έως ελίτ και επαγγελματίες.

Επιπλέον, οι αθλητές που κάνουν Pilates μπορούν να επωφεληθούν από τεχνικές χαλάρωσης για τη διαχείριση του στρες και του άγχους, προωθώντας την καλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΘΛΗΤΗ

Αυτό που κάνει το Pilates εξαιρετικό είναι η προσαρμοστικότητά του. Οι ασκήσεις μπορούν να διαμορφωθούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες διαφόρων αθλημάτων, καθιστώντας το ένα ευέλικτο εργαλείο στο προπονητικό οπλοστάσιο κάθε αθλητή.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ REFORMER PILATES ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ;

Το Reformer Pilates προσφέρει πιο προχωρημένες ασκήσεις πέρα από την τυπική ρουτίνα Pilates στο στρώμα. Επίσης απαιτεί την εμπλοκή ολόκληρου του σώματος και στοχεύει σε ένα ευρύτερο φάσμα μυϊκών ομάδων λόγω των προσαρτημάτων που μπορείτε να προσθέσετε στο μηχάνημα.

Επιπλέον, επειδή το μηχάνημα reformer λειτουργεί χρησιμοποιώντας μηχανισμούς με ελατήριο, προσθέτει πρόσθετη αντίσταση στην προπόνηση Pilates, οπότε συμβάλλει στην ανάπτυξη δύναμης, καθιστώντας το ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους αθλητές.

PILATES ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ: ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ PILATES ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΑΣ

Εν κατακλείδι, το Pilates μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές σας επιδόσεις και να σας βοηθήσει να ανακάμψετε ταχύτερα μετά από έναν αγώνα, είτε είστε αρχάριος είτε επαγγελματίας. Είστε έτοιμοι να ανεβάσετε την αθλητική σας απόδοση στο επόμενο επίπεδο; Ελάτε μαζί μας στο Breath Pilates Studio και ανακαλύψτε πώς το Reformer Pilates μπορεί να μεταμορφώσει την προπονητική σας ρουτίνα. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να προγραμματίσετε μια συνεδρία με έναν από τους έμπειρους instructors μας και ξεκινήστε το ταξίδι σας προς την κορυφαία απόδοση!

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673