Πως το Pilates βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου

Πως το Pilates βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου

Τις δύσκολες αυτές μέρες του μήνα που η περίοδος έρχεται να σας χτυπήσει την πόρτα η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε.

Και ποιος θα μπορούσε να σας κατηγορήσει; Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνες και εντελώς εξουθενωτικές για ορισμένες γυναίκες. Ενώ η έντονη προπόνηση (cardio) και τα βάρη δεν συνίστανται κατά τη διάρκεια της μηνιαίας αιμορραγίας σας, είμαστε εδώ για να σας πείσουμε να δοκιμάσετε μια ”θεραπεία” για τον πόνο της περιόδου. Καλά μαντέψατε η θεραπεία αυτή ακούει στο όνομα Pilates.

PILATES… ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ;

Ακριβώς. Το Pilates κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα ως φυσικός τρόπος ανακούφισης από τις κράμπες και άλλα συμπτώματα του PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο). Μαζί με άλλα είδη ασκήσεων (όπως περπάτημα, διατάσεις, γιόγκα και ήπια άσκηση cardio), το Pilates συνίσταται ως ο ιδανικότερος τρόπος καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου καθώς μειώνει τον πόνο κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας και προλαμβάνει τον πόνο κατά τον επόμενο μηνιαίο κύκλο σας.

Αλλά πριν μοιραστούμε το γιατί, είναι σημαντικό να καταλάβουμε αρχικά γιατί έχουμε κράμπες. Ο πόνος της περιόδου (δυσμηνόρροια) δεν είναι απλώς ένα σύμπτωμα του PMS που μπορείτε να αποφύγετε. Αν και είναι συχνός, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και φυσιολογικός.

Η αλήθεια είναι ότι η περίοδός σας δεν θα έπρεπε να πονάει. Οι έντονες κράμπες της περιόδου είναι ένα σημάδι ότι το σώμα είναι εκτός ισορροπίας. Θέματα όπως η αυξημένη φλεγμονή, οι ορμονικές ανισορροπίες ή η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι κοινές βασικές αιτίες της επώδυνης περιόδου.

Τα καλά νέα; Το Pilates μπορεί να βοηθήσει!

Το Pilates μειώνει τη φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι μία από τις μεγαλύτερες υποκείμενες αιτίες του πόνου. Όταν πρόκειται για πόνο στην έμμηνο ρύση, η υπερβολική φλεγμονή στην κάτω κοιλιακή χώρα ή τη μήτρα μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “θεωρία των προσταγλανδινών“. Ουσιαστικά, η φλεγμονή αναγκάζει τη μήτρα να απελευθερώσει υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες προκαλούν εντονότερες συσπάσεις της μήτρας και επομένως υψηλότερα επίπεδα πόνου. Το Pilates βοηθά στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής που συνεπάγεται την πτώση των επιπέδων των προσταγλανδινών στο σώμα (και έτσι μετριάζονται οι κράμπες της εμμήνου ρύσεως).

Το Pilates ομαλοποιεί τη ροή του αίματος και χαλαρώνει τη μήτρα
Η άσκηση γενικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος και να χαλαρώσετε τη μυϊκή ένταση. Με το Pilates, μπορείτε εύκολα να στοχεύσετε συγκεκριμένες περιοχές (όπως το κάτω μέρος της κοιλιάς και η περιοχή της λεκάνης) για ομαλότερη, χωρίς πόνο ροή του αίματος. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι το Pilates μπορεί να επηρεάσει βαθιά την υγεία και την ευεξία μας κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού μας κύκλου. Δουλεύοντας τους μύες του πυελικού εδάφους, το Pilates βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και στην απομάκρυνση κάθε “παλιάς” συσσώρευσης αίματος. Συμβάλλει επίσης στην απελευθέρωση ενδορφινών και στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών του πυελικού εδάφους, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη διάρκεια της περιόδου μας.

Το Pilates ηρεμεί το άγχος σας
Το άγχος και οι εναλλαγές της διάθεσης κατά το PMS είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν όπως είναι. Γνωρίζατε όμως ότι όσο περισσότερο άγχος έχετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, τόσο πιο έντονες μπορεί να είναι οι κράμπες σας; Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες προκαλεί ανισορροπία των ορμονών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες θρομβώσεις, κράμπες και πόνο στη μέση. Το Pilates μειώνει αυτό το άγχος, ώστε οι ορμόνες σας να μπορέσουν να έρθουν σε καλύτερη ισορροπία (και να προκαλέσουν λιγότερο πόνο).

Το Pilates βελτιώνει άλλα συμπτώματα του PMS.
Νομίζω το εμπεδώσαμε – το Pilates είναι μια πολύ καλή προπόνηση για να στραφείτε ακόμη και τις μέρες που το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να κάτσετε με μια θερμοφόρα αγκαλιά στο κρεβάτι τρώγοντας παγωτό και βλέποντας φιλαράκια. Ωστόσο, τα οφέλη του Pilates δεν σταματούν εκεί. Στην πραγματικότητα, το Pilates βοηθά στην ανακούφιση ενός ευρέος φάσματος ενοχλητικών συμπτωμάτων της περιόδου.

Αναλυτικότερα το Pilates προσφέρει:

  • Ανακούφιση από τις κράμπες
  • Πιο τακτικές περιόδους
  • Ελαφρύτερες αιμορραγίες
  • Λιγότερη ευαισθησία στο στήθος
  • Μειωμένο φούσκωμα
  • Αυξημένη χαλάρωση
  • Βελτιωμένη συγκέντρωση
  • Λιγότερο PMS
  • Καλύτερο ύπνο

Αγκαλιάστε μια πιο ευχάριστη περίοδο με το Pilates

Δεν θα πρέπει να μένετε στο περιθώριο μόνο και μόνο επειδή ήρθε αυτή η περίοδος του μήνα. Το Pilates μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να επανέλθει σε μια κατάσταση υγιούς ισορροπίας, ώστε ενοχλητικά προβλήματα όπως ο πόνος της περιόδου και το PMS να επιλύονται με φυσικό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, το να ακούτε το σώμα σας και να κάνετε ό,τι αισθάνεστε άνετα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι απαραίτητο. Αν θέλετε να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα κατά την έμμηνο ρήση σας και όχι μόνο, η ομάδα του Breath Pilates είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

Η Ιφιγένεια Μπάκα, ιδιοκτήτρια των Breath Pilates Studios και πιστοποιημένη Pilates Instructor, παρέχει έναν υποστηρικτικό χώρο όπου οι γυναίκες μπορούν να αγκαλιάσουν τη ροή του σώματός τους και να βγουν πιο δυνατές, πιο ανθεκτικές και πιο κοντά στον εσωτερικό τους εαυτό.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673