7 κοινά λάθη στο Pilates και πως να τα αποφύγετε

Το Pilates διακρίνεται για την ικανότητά του να ενισχύει την αντοχή του πυρήνα, την ευελιξία και τη συνολική επίγνωση του σώματος. Ωστόσο, όπως σε κάθε μορφή άθλησης έτσι και στο Pilates, είναι ζωτικής σημασίας να εκτελούνται οι ασκήσεις με ακρίβεια και σωστή τεχνική για να μεγιστοποιούνται τα οφέλη και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Δυστυχώς, πολλοί ασκούμενοι, ειδικά αρχάριοι, πέφτουν σε κάποια κοινά λάθη που μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδο και να θέσουν σε κίνδυνο τα αποτελέσματα. Εδώ, θα εξετάσουμε επτά από αυτές τις κοινές παγίδες του Pilates και πώς να τις αποφύγετε.

Αναπνεύστε σωστά

Η ανάσα είναι ο θεμελιώδης λίθος του Pilates, ωστόσο είναι ένα στοιχείο που πολλοί παραβλέπουν. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους ασκούμενους να συγχρονίζουν την αναπνοή τους με την κίνηση, εισπνέοντας βαθιά από τη μύτη για να διαστέλλουν τον θώρακα και εκπνέοντας εξ ολοκλήρου από το στόμα για να ενεργοποιήσουν τον πυρήνα. Η αναπνοή είναι η γέφυρα μεταξύ του σώματος και του μυαλού, που ενισχύει τόσο την εστίαση όσο και την αποτελεσματικότητα.

Διατήρηση της αρτιότητας της σπονδυλικής στήλης

Κάποιοι ασκούμενοι διακινδυνεύουν άθελά τους την υγεία της σπονδυλικής στήλης με το να επιβαρύνουν την μέση τους. Δώστε έμφαση στη σημασία της διατήρησης μιας ουδέτερης σπονδυλικής στήλης, ενεργοποιώντας τους βαθιούς κοιλιακούς για να στηρίξουν την οσφυϊκή περιοχή.

Ποιότητα έναντι ποσότητας

Το Pilates δεν έχει να κάνει με τη βιαστική εκτέλεση των ασκήσεων, αλλά με την προσεκτική, ελεγχόμενη κίνηση. Αποφύγετε τις γρήγορες κινήσεις προκειμένου να εκτελέσετε συντομότερα τις επαναλήψεις, καθώς αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα της άσκησης και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Στο Breath Pilates όλοι οι instructors ενθαρρύνουν τους ασκούμενους να επικεντρωθούν στην ακρίβεια και τον έλεγχο, κινούμενοι αργά και συνειδητά για να ενεργοποιήσουν πλήρως τους στοχευμένους μύες.

Ευθυγράμμιση για μεγαλύτερη επιτυχία

Η σωστή ευθυγράμμιση είναι αδιαπραγμάτευτη στο Pilates. Προσέξτε τις συνηθισµένες λανθασµένες ευθυγραµµίσεις, όπως οι κυρτοί ώµοι, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τραβήγματα και τραυματισμούς. Είναι σημαντικό να υπάρχουν καθρέφτες στον χώρο των μαθημάτων ή εάν παρακολουθείτε μαθήματα online η ανατροφοδότηση είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να είστε σε θέση να παρακολουθείτε τη φόρμα σας και να ενεργοποιείτε τους μύες σας σωστά για να υποστηρίζουν τη μέγιστη ευθυγράμμιση σε κάθε άσκηση.

Αγκαλιάστε τις τροποποιήσεις και τις προκλήσεις

Το Pilates προσφέρει μια πληθώρα ασκήσεων που μπορούν να τροποποιηθούν για να προσαρμόζονται σε διαφορετικές ικανότητες και επίπεδα φυσικής κατάστασης. Στο Breath Pilates υπάρχει διαρκής παρότρυνση απο τους instructors προς τους μαθητές να ακούνε το σώμα τους και να επιλέγουν τις κατάλληλες τροποποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους. Να θυμάστε ότι το Pilates είναι ένα ταξίδι συνεχούς βελτίωσης και κάθε τροποποίηση είναι ένα βήμα προς περισσότερη δύναμη και γνώση.

Πίεση του αυχένα και των ώμων

Είναι σύνηθες να κρατάτε ένταση στον αυχένα και τους ώμους, ειδικά κατά τη διάρκεια απαιτητικών ασκήσεων ή όταν είστε κουρασμένοι. Ωστόσο, η υπερβολική ένταση σε αυτές τις περιοχές μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της προπόνησης και να οδηγήσει σε δυσφορία ή καταπόνηση. Επικεντρωθείτε στο να διατηρείτε τον αυχένα μακρύ και χαλαρό, με τους ώμους προς τα κάτω και μακριά από τα αυτιά. Φανταστείτε μια ήπια έλξη που τραβάει το κεφάλι μακριά από τους ώμους για να διατηρηθεί ο χώρος στον αυχένα.

Παραλείπετε την προθέρμανση και το stretching

Μια σωστή προθέρμανση προετοιμάζει το σώμα για την άσκηση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μυς και βελτιώνοντας την ευλυγισία, ενώ το stretching συμβάλλει στη μείωση του μυϊκού πόνου και ενισχύει την αποκατάσταση. Η παράλειψη αυτών των βασικών συστατικών της εξάσκησης αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο με την πάροδο του χρόνου. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στην προθέρμανση με δυναμικές κινήσεις και διατάσεις στην αρχή της συνεδρίας Pilates και ολοκληρώστε με μια σειρά διατάσεων για να χαλαρώσετε τους μύες.

Έχοντας υπόψη σας αυτά τα κοινά λάθη και ενσωματώνοντας διορθώσεις στην πρακτική σας στο Pilates, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας, να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη αυτής της μεταμορφωτικής μορφής άσκησης. Να θυμάστε, το Pilates δεν έχει να κάνει μόνο με το τι κάνετε, αλλά και με το πώς το κάνετε – επικεντρωθείτε στην ακρίβεια, την ευθυγράμμιση και την προσεκτική κίνηση για να αποκομίσετε τα οφέλη ενός δυνατού, ευκίνητου και ισορροπημένου σώματος.

Στο Breath Pilates, είμαστε δίπλα σας στο ταξίδι σας στην γυμναστική, ωστε να σας καθοδηγούμε σωστά και μεθοδικά για να μην χάσετε τον δρόμο σας. Στο site μας θα βρείτε πληθώρα μαθημάτων, Pilates και όχι μόνο, για να διαλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν.

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673