6 τρόποι με τους οποίους το Pilates συμβάλλει στην αποκατάσταση μετά τον τοκετό

Η καλωσόρισμα μιας νέας ζωής στον κόσμο είναι ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο με στιγμές χαράς, θαυμασμού και βαθιάς μεταμόρφωσης. Η μετάβαση στη μητρότητα είναι μια περίοδος τεράστιων αλλαγών, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Από τη θαυματουργή εμπειρία του τοκετού μέχρι τις άγρυπνες νύχτες και τη φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο, οι νέες μητέρες διανύουν μια δίνη συναισθημάτων και προκλήσεων καθώς προσαρμόζονται στους νέους τους ρόλους. Ανάμεσα στις χαρές και τις ευθύνες της φροντίδας ενός νεογέννητου, είναι εύκολο η αυτοφροντίδα να μείνει στο περιθώριο. Ωστόσο, η ιεράρχηση της δικής μας ευεξίας είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία της μητέρας αλλά και για την ικανότητά της να φροντίζει το μωρό της με αγάπη και ζωντάνια.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα μεταμορφωτικά οφέλη του Postnatal Pilates και πώς αυτή η ήπια αλλά ισχυρή μορφή άσκησης μπορεί να υποστηρίξει τις νέες μητέρες να ανακτήσουν τη δύναμή τους, να αποκαταστήσουν την ισορροπία τους και να αγκαλιάσουν το ταξίδι της μητρότητας με αυτοπεποίθηση και ζωτικότητα.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ POSTNATAL PILATES

Ενδυναμώνει το πυελικό έδαφος

Οι μύες του πυελικού σας εδάφους (με απλά λόγια, οι μύες που σας εμποδίζουν να κατουρηθείτε) έχουν υποστεί μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης όσο και του τοκετού. Η ακράτεια λόγω πίεσης και η πρόπτωση είναι συχνές μεταξύ των νέων μαμάδων και το Pilates είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επανασυνδεθείτε και να ενισχύσετε το πυελικό σας έδαφος προκειμένου να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα.

Ωστόσο, η εκμάθηση της ενεργοποίησης αυτών των μυών μπορεί να είναι δύσκολη. Οι περισσότερες γυναίκες επικεντρώνονται στους κοιλιακούς και τους γλουτούς τους αντί για τους κολπικούς μυς τους. Έτσι, η ενασχόληση με τη δραστηριοποίηση του πυελικού σας εδάφους με έναν εξειδικευμένο Pilates instructor μετά τον τοκετό μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν χάνετε τον χρόνο σας σε ασκήσεις που δεν πετυχαίνουν το σωστό σημείο, και να επαναφέρετε τα πάντα “εκεί κάτω” σε τάξη (όχι μόνο για τα θέματα της τουαλέτας, αλλά και για το σεξ!).

Βελτιώνει την διάσταση του ορθού κοιλιακού

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι κοιλιακοί σας μύες πρέπει να τεντωθούν για να αφήσουν χώρο στο μωρό σας να μεγαλώσει. Όταν αυτοί οι μύες τεντωθούν υπερβολικά, μπορεί να διαχωριστούν, αφήνοντάς αδύναμο το κέντρο σας με αποτέλεσμα να είστε πιο ευάλωτη σε επιμέρους προβλήματα, όπως ο πόνος στην πλάτη. Η διάσταση του ορθού κοιλιακού μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση, ωστόσο πρόκειται για μεγάλη εγχείρηση – η οποία πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Αν και οι μύες μπορούν να επουλωθούν φυσικά με την πάροδο του χρόνου, το Pilates συμβάλλει στην επανένωσή τους με απολύτως ασφαλές τρόπο, ώστε να αποκτήσετε ξανά την πλήρη δύναμή σας γρηγορότερα.

Προάγει την καλή στάση σώματος και εμποδίζει τον πόνο στην πλάτη

Το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του, αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι αλλαγές αυτές μπορεί να παραμείνουν ακόμη και μετά τον τοκετό (μερικές φορές για χρόνια!). Εκτός αυτού, η φροντίδα ενός μωρού συχνά σημαίνει οτι περνάτε πολύ χρόνο ακίνητη, σκύβετε διαρκώς, για να μην αναφέρουμε το βάρος της μεταφοράς του – όλα αυτά συμβάλλουν στη δυσκαμψία και τον πόνο στην πλάτη. Το Pilates θα σας βοηθήσει να κινητοποιήσετε τα δύσκαμπτα μέρη, να αποκτήσετε επίγνωση της θέσης των γοφών και της σπονδυλικής σας στήλης και επίσης να ανακτήσετε τη σταθερότητα του πυρήνα για να προστατεύσετε τη μέση σας.

Ενισχύει και ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα σας

Το Pilates δεν αφορά μόνο τον πυρήνα σας. Θα δουλέψουμε επίσης στο άνω και κάτω μέρος του σώματός σας, ενδυναμώνοντας όλο το σώμα – άλλωστε, η φροντίδα ενός μωρού είναι μια σωματική δουλειά, ειδικά καθώς συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να γίνονται νήπια!

Η φροντίδα των παιδιών είναι επίσης κουραστική, και ενώ μπορεί να ακούγεται παράδοξο, η άσκηση στην πραγματικότητα σας ενεργοποιεί. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η κίνηση, αλλά οι σωματικές αλλαγές εξασφαλίζουν επίσης ότι το σώμα σας είναι πιο αποδοτικό και ικανό να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με λιγότερη προσπάθεια. Α, και ανέφερα ότι η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας; Ιδιαίτερα σημαντικό όταν δεν κοιμάστε πολλές ώρες!

Βελτιώνει την εικόνα του εαυτού σας και αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Το σώμα σας έχει αλλάξει πάρα πολύ. Μπορεί να είστε συγκλονισμένες από το γεγονός ότι πρέπει να φροντίσετε έναν νέο άνθρωπο. Ίσως αισθάνεστε πίεση να είστε η “τέλεια μαμά”. Το Postnatal Pilates είναι ένας τρόπος για να επανασυνδεθείτε με το νέο σας σώμα σε ένα υποστηρικτικό και κοινωνικό περιβάλλον και, το σημαντικότερο, είναι ένας χρόνος για εσάς. Μια ευκαιρία να επαναφορτίσετε το σώμα και το μυαλό σας.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό και το σώμα συνδέονται: Το Pilates έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη σωματική αποκατάσταση μετά τον τοκετό, και όσο πιο γρήγορα νιώθετε ότι το σώμα σας ανακάμπτει, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας, έτοιμη να ανταπεξέλθετε στα νέα σας καθήκοντα!

Βοηθά να στην απώλεια βάρους

Αν και το Pilates από μόνο του δεν είναι η ιδανικότερη μορφή άσκησης για απώλεια βάρους, θα σας δώσει τα εργαλεία για να προετοιμάσετε το σώμα σας για μια πιο έντονη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, δεν πρόκειται να θέλετε να πάτε για τρέξιμο αν υποφέρετε από ακράτεια λόγω πίεσης, και η άρση βαρών δεν είναι η καλύτερη ιδέα αν εξακολουθείτε να έχετε διάσταση ορθού κοιλιακού. Το Pilates είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιστρέψετε με ευκολία στην άσκηση, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία και σε λογικό ρυθμό (αν και δεν λέω ότι θα είναι εύκολο!).

Σημείωση: Οι περισσότερες νέες μαμάδες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν το Pilates 6 εβδομάδες μετά τη γέννα (10 αν έχετε κάνει καισαρική τομή). Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται ιατρική βεβαίωση για την επιστροφή στην άσκηση.

Σε όλες τις νέες μητέρες που ξεκινούν αυτό το απίστευτο ταξίδι, σας ενθαρρύνω να εξερευνήσετε το δυναμωτικό μονοπάτι του Postnatal Pilates. Είτε αναζητάτε να ανακτήσετε τη δύναμή σας, να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία ή απλά να αφιερώσετε λίγο χρόνο για αυτοφροντίδα, το Pilates προσφέρει ένα γαλήνιο καταφύγιο όπου μπορείτε να ανθίσετε, τόσο ως μητέρα όσο και ως γυναίκα στο δικό σας μοναδικό μονοπάτι προς την ευεξία. Εμπιστευτείτε την έμφυτη σοφία του σώματός σας και αφήστε το Pilates να σας καθοδηγήσει προς τη δύναμη, την ανθεκτικότητα και τη λαμπερή ευεξία, καθώς αγκαλιάζετε την εμπειρία της μητρότητας.

Στο Breath Pilates δίνουμε μεγάλη σημασία στο κομμάτι της γυμναστικής μετά την εγκυμοσύνη και έχουμε ως στόχο να βοηθήσουμε τις νέες μητέρες να επανασυνδεθούν με το σώμα τους και να το αγκαλιάσουν περισσότερο από ποτέ! Η διδασκαλία γίνεται από έμπειρους instructors και τα τμήματα είναι ολιγομελή (3-4 άτομα), με σκοπό να δίνεται έμφαση και προσοχή στις ανάγκες κάθε νέας μανούλας. Είναι σημαντικό – ανάμεσα στις απαιτήσεις της μητρότητας και όλων των άλλων ρόλων – να μην ξεχνάτε παίρνετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και να σας φροντίζετε. Σας περιμένουμε, για να διανύσουμε παρέα το μοναδικό αυτό ταξίδι που ονομάζεται μητρότητα.

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673