Τα ψυχικά οφέλη του pilates

Από τη δημιουργία του τη δεκαετία του 1920, το Pilates είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την αύξηση της μυϊκής δύναμης, τη βελτίωση της ευλυγισίας και της στάσης του σώματος και την απώλεια βάρους. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι έχει επίσης ένα ευρύ φάσμα οφελών για την ψυχική υγεία.

Οποιοδήποτε είδος άσκησης ή συστηματικής δραστηριότητας μπορεί να προσφέρει αυτά τα οφέλη, αλλά υπάρχουν αποδεδειγμένοι λόγοι που το Pilates βοηθά στην τόνωση της διάθεσης, στη καταπολέμηση του στρες, στη βελτίωση του ύπνου, στην αύξηση της γνωστικής λειτουργίας και σε πολλά άλλα.

Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους το Pilates έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία.

Η χρήση της αναπνοής στην ενσυνειδητότητα της κίνησης 

Η αναπνοή είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την ηρεμία του νου και χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα πρακτικών ψυχικής υγείας, από τη γιόγκα μέχρι τον διαλογισμό και την τεχνική Alexander. Παρομοίως, η αναπνοή είναι μία από τις 8 αρχές του Joseph Pilates για το Pilates και αποτελεί βασικό συστατικό σε όλα τα μαθήματα. Κάθε άσκηση περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο μοτίβο αναπνοής που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της, βοηθά στην παροχή οξυγόνου στους μύες, και σας μαθαίνει πως να αναπνέετε σωστά. Εστιάζοντας σε αυτήν, ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να σκεφτεί εκείνη τη “to do” λίστα ή να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις της ημέρας ή στο τι θα φάει το βράδυ! Αντ’ αυτού, το Pilates κατευθύνει την εστίασή σας προς τα μέσα καθόλη τη διάρκεια του μαθήματος, εστιάζοντας στο παρόν, νιώθοντας τους μυς να δουλεύουν και να βρίσκονται σε απόλυτη σύνδεση με το σώμα σας.

Βελτίωση μνήμης και εκπαίδευση εγκεφάλου

Οι γνωστικές λειτουργίες – η σκέψη, η μνήμη, η μάθηση, η λογική, η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων – φυσιολογικά μειώνονται με την ηλικία. Οποιοσδήποτε τρόπος άσκησης επιβραδύνει αυτή τη μείωση και ενισχύει ακόμη και τη γνωστική λειτουργία, αλλά το Pilates παρέχει πρόσθετα οφέλη.

Το Pilates απαιτεί να χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλο και το σώμα σας για να εκτελείτε τις ασκήσεις και παράλληλα να συντονίζετε την αναπνοή σας με τον τρόπο που κινείται το σώμα σας. Ουσιαστικά εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σε μια νέα δεξιότητα, γεγονός που αποτελεί αποδεδειγμένο τρόπο βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας και επιβράδυνσης της σχετικής με την ηλικία μείωσης της απόδοσης του εγκεφάλου.

Η εκγύμναση στο Pilates είναι πιο απαιτητική πνευματικά από πολλά άλλα είδη άσκησης, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο ή η άρση βαρών. Αυτά είναι επίσης ευεργετικά, αλλά το Pilates συνδυάζει δύο σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου: τη σωματική δραστηριότητα και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Οι κινήσεις του Pilates γίνονται προοδευτικά πιο περίπλοκες, οπότε η αποτύπωση κάθε νέας κίνησης αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας δεξιότητας τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Επιπλέον, η άσκηση τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο, γεγονός που σας κάνει να σκέφτεστε πιο καθαρά. Αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη. Επίσης ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Αυτό βελτιώνει τη μνήμη και συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από τραυματισμούς και ασθένειες.

Αντιμετώπιση αϋπνίας

Ένα άλλο αποδεδειγμένο όφελος της άσκησης είναι ο καλύτερος ύπνος. Η αϋπνία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι από εμάς δεν φτάνουμε τη συνιστώμενη διάρκεια – έξι έως οκτώ ωρών – ποιοτικού ύπνου ανά νύχτα. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι στρέφονται στα φάρμακα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική, αν όχι περισσότερο, στη μείωση της αϋπνίας.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν εξετάσει συγκεκριμένα το Pilates και την επίδρασή του στον ύπνο. Μια εργασία αξιολόγησε αρκετές τέτοιες μελέτες με ελπιδοφόρα συμπεράσματα. Συνολικά, οι μελέτες περιελάμβαναν σχεδόν 500 συμμετέχοντες. Κάθε μια από αυτές σημείωνε θετικά οφέλη από την τακτική εξάσκηση του Pilates στην ποιότητα του ύπνου σε σύγκριση με άτομα που δεν γυμνάζονταν, ακόμη και με εκείνους που χρησιμοποιούσαν φαρμακευτικά βοηθήματα ύπνου.

Η συμβολή του Pilates στην αντιμετώπιση της αϋπνίας είναι διττή. Αφενός πρόκειται για ένα είδος άσκησης, και οποιαδήποτε τακτική δραστηριότητα βελτιώνει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Αφετέρου, σε αντίθεση με άλλα είδη άσκησης, το Pilates είναι πιο διαλογιστικό, καθιστώντας το αυτομάτως δυο φορές πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τον ύπνο. Ηρεμεί το μυαλό και το προετοιμάζει για τον ύπνο μειώνοντας το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Ανακούφιση από το στρές

Το στρές είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας για τους περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνο για όσους έχουν διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια. Αν και ορισμένες φορές μπορεί να είναι ένας καλός, κινητήριος παράγοντας, συνήθως είναι συντριπτικό, επίμονο και κακό τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Το υπερβολικό, χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί ακόμη και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Φυσικά, το στρες έχει επίσης σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία: κατάθλιψη, άγχος, πανικό, αϋπνία και επιδείνωση των συμπτωμάτων για υπάρχουσες παθήσεις.

Το Pilates είναι μια εξαιρετική επιλογή άσκησης για τη διαχείριση και τη μείωση του στρες, και όχι μόνο επειδή είναι μια σωματική δραστηριότητα. Όλες οι ασκήσεις μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, αλλά το Pilates σε αναγκάζει επίσης να επικεντρωθείς στην αναπνοή και στη σύνδεση μεταξύ των κινήσεων του μυαλού και του σώματός σου.

Αυτή η σύνδεση και η εστίαση προς τα μέσα βοηθούν στη μείωση της αντίδρασης πάλης ή φυγής  που νιώθεις όταν είσαι στρεσαρισμένος. Ουσιαστικά, υποστηρίζει την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ρυθμίζοντας προς τα κάτω την ορμόνη του στρες και την αντίδραση του σώματος και του εγκεφάλου σε αυτήν.

Εργαλείο για την θεραπεία κατάθλιψης και άγχους

Εάν έχετε διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια, ειδικά μια διαταραχή διάθεσης, το Pilates μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα σε συνδυασμό με επαγγελματική φροντίδα ψυχικής υγείας. 

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την άσκηση και την ψυχική υγεία επικεντρώνονται στα πιθανά οφέλη της για όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Πράγματι, μια έκθεση του 2015 που δημοσιεύτηκε από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας συζητά τη σημασία της άσκησης στη διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη. Η εν λόγω αναφορά επισημαίνει ότι η άσκηση “θα πρέπει να περιλαμβάνεται συστηματικά ως βασικό συστατικό της ανάρρωσης από ψυχικές ασθένειες”. 

Το Pilates συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους προσφέροντας μια ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, αλλάζοντας τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο (σεροτονίνη, κορτιζόλη και ενδορφίνες), αποσπώντας την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις, απελευθερώνοντας το άγχος, ενισχύοντας την ενσυνειδητότητα και βοηθώντας στη δημιουργία μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας.

Για την κατάθλιψη, τα οφέλη είναι παρόμοια. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι ο μηρυκασμός. Αν έχετε αυτή την ψυχική ασθένεια, έχετε την τάση να εγκλωβίζεστε σε έναν κύκλο αρνητικών σκέψεων που είναι δύσκολο να αποτινάξετε. Η άσκηση, ειδικά με την εσωτερική εστίαση που έχει το Pilates, σπάει αυτόν τον κύκλο. 

Οι ερευνητές μελετούν επίσης τη χρήση του Pilates σε συγκεκριμένους πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα, τα άτομα με αναπηρίες που προέρχονται από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που παλεύουν με την παχυσαρκία βλέπουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία όταν κάνουν συστηματική εξάσκηση στο Pilates. 

Ανάπτυξη της ικανότητας συναισθηματικού ελέγχου 

Ακόμη και αν δεν έχετε διαγνωσμένη διαταραχή διάθεσης, το Pilates μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ικανότητά σας να ελέγχετε τα συναισθήματά σας και να τα επεξεργάζεστε όταν αυτά μεταβάλλονται σε αρνητικά. Η εστίαση στην αναπνοή στο Pilates είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές αυτής της άσκησης που σχετίζεται με τον συναισθηματικό έλεγχο.

Τα μοτίβα αναπνοής αλλάζουν ανάλογα με τα διαφορετικά συναισθήματα και τις καταστάσεις. Όταν φοβάστε ή αγχώνεστε, αναπνέετε πιο γρήγορα και ρηχά. Όταν είστε χαλαροί και ήρεμοι, η αναπνοή επιβραδύνεται και βαθαίνει. Το Pilates σας βοηθά να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση αυτής της σύνδεσης μεταξύ του σωματικού (αναπνοή) και του συναισθηματικού.

Ουσιαστικά παρέχει έναν τρόπο χειρισμού της αναπνοής για τη διαχείριση της διάθεσης και των συναισθημάτων. Αν αισθάνεστε φοβισμένοι, αγχωμένοι, ανήσυχοι ή καταβεβλημένοι, η χρήση του ίδιου είδους αναπνοής που κάνετε στο Pilates θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τον εαυτό σας. Σας επιτρέπει να ελέγχετε την αντίδρασή σας στις καταστάσεις και το πώς αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή.

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Οποιαδήποτε ρουτίνα άσκησης, όταν γίνεται τακτικά, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτο είναι απλά το γεγονός ότι θέτεις έναν στόχο και τον πετυχαίνεις. Το να είστε σωματικά δραστήριοι δεν είναι εύκολο, καθώς αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής και συνηθειών. Αν θέσετε τον στόχο να το κάνετε και τον ακολουθήσετε, αυτομάτως αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Πώς να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την ψυχική υγεία από το Pilates

Ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του Pilates είναι να το κάνετε συνήθεια. Προσπαθήστε να είστε σωματικά δραστήριοι καθημερινά για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά σε βάθος μηνών και ετών.

Το Pilates είναι ένας αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τύπος προπόνησης, τόσο για τη σωματική ευεξία και τη δύναμη όσο και για την ψυχική και γνωστική υγεία. Οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να κάνει Pilates. Αν νομίζετε ότι έχετε κάποιον περιορισμό, χρειάζεστε απλώς τον κατάλληλο instructor για να σας τροποποιήσει την προπόνηση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στο Breath Pilates επενδύουμε και στοχεύουμε σε ολιγομελή, εξατομικευμένα τμήματα, που είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των ασκούμενών μας, δίνοντας προσοχή στις ιδιαιτερότητες και τους προσωπικούς σωματικούς τους στόχους.

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673