Τι ακριβώς είναι τα props και ποια η χρήση τους στο Pilates

Τι ακριβώς είναι τα props και ποια η χρήση τους στο Pilates

Το Pilates, μια δημοφιλής μορφή άσκησης γνωστή για την εστίασή της στη δύναμη του πυρήνα, την ευλυγισία και τη συνολική επίγνωση του σώματος, προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για τους ασκούμενους όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης. Ενώ το Pilates μπορεί να εκτελεστεί χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός σας, η ενσωμάτωση props στις ασκήσεις προσθέτει ποικιλία, πρόκληση και αποτελεσματικότητα στις προπονήσεις σας. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε τα πιο συχνά props που χρησιμοποιούνται στο Pilates και πώς μπορούν να βελτιώσουν την συνολική σας προπόνηση.

Η ευελιξία των props στο Pilates:

Πρόκειται για μικρά αντικείμενα, όπως μπάλες και λάστιχα, που παρέχουμε στα studio μας για να ενισχύσουμε την προπόνησή σας στο Pilates. Όπως τα ελατήρια σε ένα Reformer, έτσι και τα props μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη αλλά και μεγαλύτερη πρόκληση, ανάλογα με την κίνηση που εκτελείται και τον τρόπο χρήσης τους. Οι instructors μας, βασίζονται στα props για να προσθέσουν ποικιλία και λίγο spiciness στο παραδοσιακό ασκησιολόγιο του Mat Pilates.

Λάστιχα Αντίστασης

Τα λάστιχα αντίστασης αποτελούν βασικό στοιχείο στις προπονήσεις Pilates, προσφέροντας έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να προσθέσετε αντίσταση στις ασκήσεις σας. Ο ρόλος αυτού του prop είναι να τυλίγεται γύρω από διάφορα μέρη του σώματος ή να στερεώνεται σε σταθερά αντικείμενα ώστε να παρέχει αντίσταση κατά τη διάρκεια κινήσεων όπως πιέσεις ποδιών, πιέσεις ώμων και πλάγιες άρσεις ποδιών. Η ενσωμάτωσή τους στη ρουτίνα του Pilates, στοχεύει και ενισχύει αποτελεσματικά συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική ευλυγισία και κινητικότητα.

 

Δαχτυλίδι Pilates (magic circle)

Το προσωπικό μου αγαπημένο δαχτυλίδι του Pilates, γνωστό και ως magic circle, είναι ένας εύκαμπτος ελαστικός κρίκος με λαβές που προσθέτει αντίσταση σε διάφορες ασκήσεις Pilates. Τοποθετώντας το δαχτυλίδι ανάμεσα στα χέρια, τους μηρούς ή τους αστραγάλους σας, ενεργοποιείτε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια ασκήσεων όπως οι πιέσεις στο εσωτερικό των μηρών, οι πιέσεις των χεριών και οι θωρακικές πιέσεις. Το δαχτυλίδι Pilates βοηθά επίσης στη βελτίωση του συνολικού μυϊκού τόνου, του συντονισμού και της ισορροπίας, καθιστώντας το ένα prop για ασκούμενους όλων των επιπέδων.

Mini Ball

Η mini ball προσθέτει ένα στοιχείο αστάθειας και πρόκλησης στις ασκήσεις Pilates. Ενσωματώνοντας την μπάλα στις προπονήσεις σας, μπορείτε να βελτιώσετε τη σταθερότητα του πυρήνα, την ισορροπία και την αυτοαντίληψή σας. Εάν επιθυμείτε μια πιο δυναμική και challenging προπόνηση, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως στήριγμα της σπονδυλικής στήλη κατά τη διάρκεια ασκήσεων όπως οι κάμψεις κορμού ή για να προσθέσετε αντίσταση σε ασκήσεις όπως οι στροφές κορμού σε καθιστή θέση.

Foam Roller

Τα foam rollers είναι κυλινδρικά props που χρησιμοποιούνται για την μυοπεριτονιακή απελευθέρωση και τις διατάσεις στο Pilates. Κυλώντας τα πάνω σε τραβηγμένους μύες, βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης, στη βελτίωση της ευελιξίας και στην ενίσχυση της συνολικής μυϊκής αποκατάστασης. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες πριν ή μετά τις προπονήσεις Pilates, προάγοντας την καλύτερη ευθυγράμμιση, κινητικότητα και μυϊκή λειτουργία.

Ενσωμάτωση των props στην πρακτική σας στο Pilates

Η ενσωμάτωση των props στην πρακτική σας μπορεί να απογειώσει τις προπονήσεις σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποτελεσματική χρήση τους στο πρόγραμμα Pilates:

Ξεκινήστε με τα βασικά: Αν είστε νέοι στο Pilates, ξεκινήστε με απλές ασκήσεις ώστε να εξοικειωθείτε με τη σωστή τεχνική και ευθυγράμμιση πριν προχωρήσετε σε πιο προχωρημένες κινήσεις.

Ακούστε το σώμα σας: Δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στα props και προσαρμόστε την ένταση ή την αντίσταση ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αποφύγετε να πιέζετε τον εαυτό σας πέρα από τα όριά σας και δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη σωστή φόρμα.

Ζητήστε καθοδήγηση: Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε μαθήματα με έναν Pilates Instructor, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας ανατροφοδοτήσει σχετικά με την αποτελεσματική χρήση των props. Στα Breath Pilates Studios θα βρείτε ποικιλία Mat Pilates μαθημάτων, όπως ορθοσωμία, pilates flow, dynamic pilates και free hour pilates, στα οποία οι instructors μας θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε τις προπονήσεις σας, ώστε να ανταποκρίνονται στους στόχους και τις ανάγκες σας. Εάν πάλι θέλετε να γυμναστείτε από την άνεση του σπιτιού σας, μπορείτε να εγγραφείτε στο Breath at Home, τα online μαθήματα που δημιουργήσαμε για εσάς που δυσκολεύεστε να έρθετε στον χώρο μας.

Να είστε συνεπείς: Η τακτική ενσωμάτωση των props στην πρακτική σας στο Pilates μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης, της ευελιξίας και της συνολικής επίγνωσης του σώματος με την πάροδο του χρόνου. Μείνετε συνεπείς με τις προπονήσεις σας και προχωρήστε σταδιακά σε πιο δύσκολες ασκήσεις καθώς θα αποκτάτε δύναμη και αυτοπεποίθηση.

Last but not least

Όπως προαναφέρθηκε, ο ρόλος των props είναι να προσφέρουν αντίσταση, αυξάνοντας σημαντικά την δυσκολία και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων. Ωστόσο εάν σκοπεύετε να τα αγοράσετε για οικιακή χρήση δεν χρειάζεται να τα πάρετε όλα! Μιας και η λειτουργία τους είναι κοινή, μπορείτε να ξεκινήσετε με 1-2 και να τα προσαρμόσετε ανάλογα το μέρος του σώματος, στο οποίο στοχεύετε.

Όλα τα props, που αναφέρθηκαν παραπάνω θα τα βρείτε στο AMILA GR – Fitness & Sports Equipment.

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673