Τι είναι ο διαβήτης κύησης και πώς το Pilates συμβάλλει στη διαχείριση του

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επηρεάζοντας περίπου το 6-9% των κυήσεων παγκοσμίως, ο ΣΔΚ μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση του, παράλληλα με μία σωστή διατροφή και τακτική παρακολούθηση, είναι η σωματική δραστηριότητα. Μεταξύ των διαφόρων μορφών άσκησης, το Prenatal Pilates βρίσκεται στην 1η θέση αναζήτησης από τις μέλλουσες μητέρες, που το προτιμούν για την ήπια αλλά αποτελεσματική προσέγγισή του στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η αντίσταση στην ινσουλίνη οφείλεται συχνά στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στους παράγοντες κινδύνου για ΣΔΚ περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, η προχωρημένη ηλικία της μητέρας και το ιστορικό ΣΔΚ σε προηγούμενες εγκυμοσύνες.

Ορισμένες γυναίκες έχουν συμπτώματα εμφάνισης διαβήτη κύησης, όπως πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, συχνή δίψα και συχνοουρία, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί η εκδήλωση συμπτωμάτων δεν είναι καθολική, γι’ αυτό και το τεστ καμπύλης σακχάρου συνίσταται κατά τη διάρκεια της 23ης με 26ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Ο μη ελεγχόμενος ΣΔΚ μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως μακροσωμία νεογνού ( > 4 Kg ), πρόωρο τοκετό, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Ως εκ τούτου, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω της ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής παρακολούθησης και της σωματικής δραστηριότητας είναι ζωτικής σημασίας.

PRENATAL PILATES

Το Pilates είναι μια μορφή άσκησης χαμηλού αντίκτυπου που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του πυρήνα, στη βελτίωση της ευλυγισίας και στην ενίσχυση της συνολικής επίγνωσης του σώματος. Το Prenatal Pilates είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται στα μεταβαλλόμενα σώματα των εγκύων γυναικών, δίνοντας έμφαση σε ασκήσεις που είναι ασφαλείς και ωφέλιμες κατά τη διάρκεια αυτής της μοναδικής περιόδου.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ PRENATAL PILATES ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ

Βελτίωση του γλυκαιμικού δείκτη

Η τακτική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του Pilates, συμβάλλει στη βελτίωση της ευαισθησίας του οργανισμού στην ινσουλίνη. Με το Prenatal Pilates, οι έγκυες γυναίκες με ΣΔΚ μπορούν να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με ερευνητική ανασκόπηση του 2020 μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή σε μέτρια άσκηση πολλές φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης, HbA1c (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) και ινσουλίνης.

Αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Το Pilates, ως μορφή σωματικής δραστηριότητας – όταν ασκείστε συστηματικά – μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες αρχίζουν να χρησιμοποιούν καλύτερα τη γλυκόζη για ενέργεια, μειώνοντας έτσι πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βοηθά στη μείωση των συνολικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση του διαβήτη κύησης χωρίς υπερβολική εξάρτηση από τη φαρμακευτική αγωγή (χορήγηση ινσουλίνης).

Διαχείριση βάρους

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους. Ενώ κάποια αύξηση βάρους είναι υγιής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αύξηση μεγαλύτερων ποσοτήτων από το αναμενόμενο ενισχύει την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης και επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του διαβήτη κύησης. Το Prenatal Pilates συμβάλλει σε αυτή τη διατήρηση του βάρους, προωθώντας την τόνωση των μυών και τη μείωση του λίπους.

Καρδιαγγειακή υγεία

Το Pilates ενσωματώνει στοιχεία αερόβιας άσκησης, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Η καλή καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη κύησης.

Μυϊκή δύναμη και αντοχή

Η ενδυνάμωση των μυών μέσω του Pilates αυξάνει τη συνολική αντοχή και τα επίπεδα ενέργειας, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις έγκυες γυναίκες που μπορεί να αισθάνονται κουρασμένες λόγω της πρόσθετης επιβάρυνσης από τη διαχείριση του διαβήτη κύησης. Οι ισχυρότεροι μύες βοηθούν επίσης στην καλύτερη πρόσληψη γλυκόζης, συμβάλλοντας περαιτέρω στην διατήρηση σωστών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μείωση του σχετιζόμενου με την εγκυμοσύνη οιδήματος

Το πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα είναι συχνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να επιδεινωθεί από τον διαβήτη κύησης. Οι ήπιες, ελεγχόμενες κινήσεις του Pilates μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να μειώσουν την κατακράτηση υγρών, ανακουφίζοντας το οίδημα και τη δυσφορία που συνδέεται με αυτό.

Βελτίωση της πεπτικής υγείας

Οι ασκήσεις Pilates επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του πυρήνα και συχνά περιλαμβάνουν κινήσεις που διεγείρουν την περιοχή της κοιλιάς, γεγονός που βοηθά την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η βελτιωμένη πέψη με την σειρά της οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ενισχυμένη χαλάρωση και καλύτερος ύπνος

Η καλή ποιότητα του ύπνου και η χαλάρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και την αποτελεσματική διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Το Pilates ενσωματώνει τεχνικές αναπνοής και ασκήσεις χαλάρωσης που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και να μειώσουν το στρες. Τα μειωμένα επίπεδα στρες συνεπάγονται την μείωση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του διαβήτη κύησης.

Καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η τακτική εξάσκηση στο Pilates μπορεί να συντελέσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ανησυχία για τις εγκύους με ΣΔΚ, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία. Προάγοντας την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, το Pilates συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ενισχυμένη λειτουργία του πλακούντα

Η άσκηση – και κατ’ επέκταση το Pilates – μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον πλακούντα, διασφαλίζοντας ότι το μωρό λαμβάνει επαρκή θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Η ενισχυμένη λειτουργία του πλακούντα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εμβρύου.

Ο συνδυασμός μιας προσαρμοσμένης διατροφής και μέτριας άσκησης αποτελεί θεραπευτική επιλογή για τον διαβήτη κύησης. Αν και η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει την άσκηση να φαίνεται πιο δύσκολη, η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την έγκυο όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης!

Στο Breath Pilates, αναγνωρίζουμε τη μεταμορφωτική δύναμη του Prenatal Pilates και την υποστήριξη που προσφέρει στις μέλλουσες μανούλες και στο ταξίδι τους προς τη μητρότητα. Οι πιστοποιημένοι instructors μας έχουν δεσμευτεί να παρέχουν ένα ασφαλές, υποστηρικτικό περιβάλλον όπου μπορείτε να αγκαλιάσετε την ομορφιά της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα φροντίζετε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας. Γνωρίστε τα πολλαπλά οφέλη του Prenatal Pilates και ξεκινήστε το ταξίδι της εγκυμοσύνης σας με δύναμη, ζωντάνια και αυτοπεποίθηση. Σας περιμένουμε!

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673