Αποκτώντας δύναμη και ευελιξία – Τα πολλαπλά οφέλη του Pilates για τους άνδρες

Μια ματιά στα στούντιο του Breath Pilates αποκαλύπτει μια όχι και τόσο απρόσμενη αλήθεια: σε γενικές γραμμές, περισσότερες γυναίκες προτιμούν το Pilates απ’ ό,τι οι άνδρες. Ίσως ένας λόγος είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες προτιμούν την αίθουσα με τα βάρη και δεν κατανοούν τα οφέλη του Pilates για την ενδυνάμωση του σώματος τους.

Υπάρχει ένα στίγμα γύρω από το Pilates εξαιτίας της τεράστιας δημοφιλίας του μεταξύ των γυναικών, λόγω των πολυάριθμων οφελών για την υγεία και λόγω της ευελιξίας του (κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα επίπεδα ικανοτήτων).

Αλλά ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Πρόκειται για μια αποτελεσματική προπόνηση που μπορεί να βοηθήσει όλους, ανεξαρτήτως φύλου, να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή κατάσταση, την ευλυγισία και τη δύναμη του κορμού τους.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Το Pilates αναπτύχθηκε από έναν άνδρα. Ο Joseph Pilates δημιούργησε το αρχικό σύστημα Pilates στις αρχές της δεκαετίας του 1900, συνδυάζοντας αρχές από το χορό και τη γιόγκα και εστιάζοντας σε κινήσεις ολόκληρου του σώματος που ελέγχονται από τον πυρήνα, μια περιοχή του σώματος που είναι επίσης γνωστή ως ” powerhouse “.Σκοπός του ήταν να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμένων στρατιωτών που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Pilates επινόησε οκτώ βασικές αρχές: Χαλάρωση, Συγκέντρωση, Συντονισμός, Ευθυγράμμιση, Αναπνοή, Ρέουσα κίνηση, Ενδυνάμωση του κέντρου, Αντοχή – οι οποίες, ακόμη και σήμερα, αποτελούν τα θεμέλια της πρακτικής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PILATES;

Οι ασκήσεις Pilates περιλαμβάνουν τόσο ασκήσεις με το βάρος του σώματος σε στρώμα όσο και ασκήσεις με τη χρήση εξοπλισμού.

Στο Pilates Mat η βαρύτητα είναι η κύρια πηγή αντίστασης και ο στόχος είναι να διατηρήσετε την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεών σας, ενώ παράλληλα ενισχύετε τους εγγενείς μύες που υποστηρίζουν την ευθυγράμμιση.

Οι ασκήσεις Pilates μπορούν επίσης να γίνουν με την υποστήριξη εξοπλισμού που βασίζεται σε ελατήρια, συμπεριλαμβανομένου του Reformer, του Chair και του Cadillac ή του Tower.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, μελέτες υποδεικνύουν ότι το Pilates μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη και την ευλυγισία, να μειώσει τον πόνο στη μέση, να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης, να μειώσει τον πόνο της αρθρίτιδας, να βελτιώσει την ισορροπία και το βάδισμα, να ενισχύσει την αθλητική απόδοση και ακόμη και να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ PILATES;

Αυξάνει τη συνολική μυϊκή δύναμη

Σε αντίθεση με την άρση βαρών στο γυμναστήριο, το Pilates γυμνάζει διαφορετικές μυϊκές ομάδες που συχνά παραμελούνται. Η κλασική προπόνηση δύναμης οδηγεί συχνά σε μυϊκές ανισορροπίες, καθώς οι άνδρες επικεντρώνονται σε ορισμένες μυϊκές ομάδες παραβλέποντας άλλες. Το Pilates προάγει την ισορροπημένη μυϊκή ανάπτυξη στοχεύοντας ομοιόμορφα σε όλες τις μυϊκές ομάδες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση διασφαλίζει ότι καμία μυϊκή ομάδα δεν είναι υπεραναπτυγμένη ή υπανάπτυκτη, οδηγώντας σε μια πιο συμμετρική και λειτουργική σωματική διάπλαση.

Βελτιώνει την ευελιξία

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών συνηθίζει να παραλείπει αυτό το κομμάτι της προπόνησής τους. Ωστόσο, η έλλειψη ευλυγισίας είναι συνήθως μια σημαντική αιτία μυϊκών πόνων και τραυματισμών. Επιπλέον, τα περισσότερα αθλήματα απαιτούν έναν ορισμένο βαθμό ευλυγισίας/ευκινησίας με σκοπό την καλύτερη απόδοση. Η βελτιωμένη ευλυγισία όχι μόνο ενισχύει την απόδοση των αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά κάνει κάθε κίνηση στην καθημερινότητά σας πιο άνετη και αβίαστη.

Ενισχύει τον πυρήνα σας

Στο επίκεντρο του Pilates βρίσκεται η εστίαση στην ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα. Για τους άνδρες, ένας ισχυρός πυρήνας είναι απαραίτητος όχι μόνο για την αθλητική απόδοση αλλά και για τις καθημερινές δραστηριότητες. Το Pilates στοχεύει στους βαθύς κοιλιακούς μύες, τους πλάγιους μυς, το κάτω μέρος της πλάτης και τους γλουτούς, οδηγώντας σε βελτιωμένη σταθερότητα, καλύτερη στάση του σώματος και μειωμένο κίνδυνο τραυματισμών. Ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρίζει τη συνολική δύναμη και μπορεί να ενισχύσει την απόδοση σε άλλα αθλήματα και σωματικές δραστηριότητες.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Η κακή στάση του σώματος είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα μεταξύ των ανδρών, που συχνά επιδεινώνεται από τις πολλές καθιστικές ώρες και από την εργασία σε γραφείο. Το Pilates ενισχύει τους μυς που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πλάτης, των ώμων και του αυχένα. Η τακτική εξάσκηση μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα στάσης, να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο και να συμβάλει σε μια πιο σωστή και ευθυτενή στάση.

Κατάλληλο για πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών

Το Pilates φημίζεται για το ρόλο του στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών. Οι ελεγχόμενες κινήσεις και η έμφαση στην ευθυγράμμιση βοηθούν τους άνδρες να αναπτύξουν ισορροπημένη μυϊκή δύναμη και σταθερότητα των αρθρώσεων. Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση μπορεί να αποτρέψει κοινούς τραυματισμούς, όπως μυϊκά τραύματα και προβλήματα στις αρθρώσεις. Επιπλέον, το Pilates συνιστάται συχνά από φυσικοθεραπευτές για την αποκατάσταση, βοηθώντας τους άνδρες να αναρρώσουν από τραυματισμούς με την ήπια επανάκτηση της δύναμης και της κινητικότητας.

Ενισχύει την αθλητική απόδοση

Πολλοί αθλητές, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών αθλητών, έχουν ενσωματώσει το Pilates στα προγράμματα προπόνησής τους. Η εστίαση στη δύναμη του πυρήνα, την ευλυγισία και την επίγνωση του σώματος μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις και το γκολφ. Το Pilates βοηθά στην ανάπτυξη της δύναμης, της αντοχής και της ευκινησίας, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διάκριση σε διάφορες αθλητικές ασχολίες.

Βελτιώνει την υγεία του πυελικού εδάφους

Η ενεργοποίηση των βαθιών μυών του πυρήνα (συμπεριλαμβανομένων των μυών του πυελικού εδάφους) κατά τη διάρκεια των περισσότερων ασκήσεων στο Pilates δεν σχετίζεται μόνο με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, αλλά είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη και τη βοήθεια με τις διαρροές ούρων και τη στυτική δυσλειτουργία – η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανής σε άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση του προστάτη.

Ενισχύει τη σεξουαλική υγεία

Ένα λιγότερο γνωστό πλεονέκτημα του Pilates είναι ο θετικός αντίκτυπός του στη σεξουαλική υγεία. Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική απόδοση και να αντιμετωπίσει θέματα όπως η στυτική δυσλειτουργία. Επιπλέον επιτρέπει στους άνδρες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο που τους οδηγεί να διαρκούν περισσότερο και να έχουν ισχυρότερες συσπάσεις όταν έρχονται σε οργασμό, δημιουργώντας καλύτερη αίσθηση και μεγιστοποιώντας τη σεξουαλική ολοκλήρωση. Η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος και η αυξημένη δύναμη του πυρήνα συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη σεξουαλική υγεία και αντοχή.

Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διανοητική διαύγεια

Όταν είστε στρεσαρισμένοι, το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση “μάχης ή φυγής”. Έτσι, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που διοχετεύονται στο σώμα αυξάνονται σημαντικά και μακροπρόθεσμα φθείρουν την ψυχική σας υγεία. Σε ένα μάθημα Pilates δεν υπάρχει χώρος για στρες και μαύρες σκέψεις. Ας δούμε γιατί:

Το Pilates ενθαρρύνει τη σύνδεση νου-σώματος, δίνοντας έμφαση στην ελεγχόμενη αναπνοή και την προσεκτική κίνηση. Τα μοτίβα αναπνοής και ο σταθερός, δομημένος ρυθμός μιας προπόνησης Pilates προϋποθέτουν ότι πρέπει να σκέφτεστε τι κάνετε για να πετύχετε την σωστή φόρμα. Αυτή η εστίαση στην παρούσα στιγμή μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους και να προάγει τη διανοητική διαύγεια.

Προσαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Pilates είναι η προσαρμοστικότητά του. Είτε ένας άνδρας είναι έμπειρος αθλητής είτε αρχάριος στη γυμναστική, το Pilates μπορεί να προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους του. Οι ασκήσεις μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να προσαρμόζονται σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης, καθιστώντας το μια περιεκτική και προσιτή επιλογή προπόνησης.

Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα οφέλη για την υγεία, την ευεξία και την απόδοση που συνδέονται με το Pilates για τους άνδρες είναι απαράμιλλα. Σπάζοντας το στερεότυπο ότι το Pilates είναι κυρίως για τις γυναίκες, περισσότεροι άνδρες μπορούν να ανακαλύψουν τα μεταμορφωτικά αποτελέσματα αυτής της ισχυρής άσκησης και να απολαύσουν έναν πιο υγιή, πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Στο Breath Pilates, θα βρείτε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, με πιστοποιημένους instructors, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο Pilates, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει. Σας περιμένουμε!

Scroll to Top
Breath Pilates Studio.

Πατριάρχου Γρ. 58-60,
Ταύρος, Αθήνα, 17778
Τηλ.: 2111174970

Κηφισόδοτου 31,
Πετράλωνα, Αθήνα, 11852
Τηλ.: 2103464208

Γρεβενών 23,
Βοτανικός, Αθήνα, 11855
Τηλ.: 2130448673